Voor ouders / verzorgers

Uw huisarts, jeugdarts of kinderarts kan uw kind doorverwijzen naar het Eetteam Groningen. Hieronder kunt u meer lezen over het Eetteam en de begeleiding die zij u en uw kind kunnen geven.

Eetproblemen

Wanneer u een kind heeft dat al langere tijd niet goed eet, dan maakt u zich misschien zorgen over de gezondheid van uw kind. Als de jeugdarts, huisarts of kinderarts denkt dat het nodig is om dit eetprobleem te behandelen, verwijst hij u naar het Eetteam.

Het Eetteam onderzoekt en behandelt kinderen van 0 tot 18 jaar. U kunt bij het Eetteam terecht wanneer uw kind door een bepaalde beperking of handicap te weinig kan of wil eten, maar ook wanneer uw kind gezond is, maar een kieskeurige eter is die niets lust, een ‘muisjeseter’ is (te kleine porties) of wanneer uw kind geen interesse in eten lijkt te hebben. Andere redenen voor verwijzing kunnen zijn: problemen met eten en drinken zoals verslikken, moeite hebben met de overstap naar vaste voeding met grovere stukjes, ‘hamsteren’ (voedsel bewaren in de wangzak en niet doorslikken) of eten uitspugen.

Overgewicht

Overgewicht ontstaat vaak sluipend en daardoor kan het langere tijd niet opvallen dat uw kind te zwaar is geworden. Sommige kinderen lusten altijd nog wel een portie of lijken onverzadigbaar. Soms ook is de oorzaak van het overgewicht minder duidelijk. Wanneer overgewicht op tijd wordt behandeld kunnen ernstige gevolgen voor de gezondheid van het kind worden voorkomen.

Tieners

Wanneer een kind eenmaal tiener is kan het gewicht een belangrijke invloed hebben op zijn/haar zelfbeeld en de omgang met leeftijdsgenoten. In deze periode kunnen er problemen met het eten ontstaan. Het Eetteam is er daarom ook voor tieners met sterk lijngericht eetgedrag of eetbuien.

Vergoeding

De behandeling door het Eetteam wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico. Psychologische zorg wordt toegewezen door de gemeente waar het kind ingeschreven staat.

AANMELDEN
via het verwijsbrief (in PDF) of
06-19020910
(Ria Habraken, diëtist Voedingsadvies Groningen).
U kunt ons ook bereiken via het contactformulier.

Heeft u een code ontvangen voor het online invullen van het formulier:
Aanmeldingsformulier overgewicht
Aanmeldingsformulier eetproblemen

Wanneer overgewicht op tijd wordt behandeld kunnen ernstige gevolgen voor de gezondheid van het kind worden voorkomen.